dimarts, 14 de juliol del 2015

La cara tràgica de la festa

Anit, en l'entrada de bous de mitja nit, es va produir una gran desgràcia.  Un home, tinc entès que francès, que estava fotografiant (o fent vídeo) a un bou que s'havia separat de la resta, va ser agarrat per l'animal ocasionant-li la mort immediata, sense apel·lacions, sense una segona oportunitat i el que és més tràgic, en presència de la seua família. Els serveis mèdics de la plaça no fan poder fer absolutament res, ni tan sols portar-lo a l'hospital. Descanse en pau. Acompanye amb el seu dolor a la família i amics.
Bé, aquesta festa té risc i tots el coneguem, no busquem culpables, Jo, de moment, sols demanaria que no li digueren cultura a aquesta festa. No ho és. No pot ser-ho, ni cultura ni art. I algunes manifestacions d'aquesta festa, com embolats i "serrils", no són ni tradicionals. Sols tenen uns quants anys. Prou.
Una altra cosa: quan a Pedreguer s'ha vist a un estranger fent fotos als bous, a la gent se li ha posat els pèls de punta: "per dins la màquina el bou es veu lluny",  "no coneixen el perill" han estat sempre els comentaris, i es ben cert.
Qui diu això --per si algú no em coneix i creu que parle sense criteri-- ha corregut moltíssimes entrades en la seua vida i ha fet fotos als bous. M'he divertit molt, però sempre amb el mínim risc, podeu creure-ho. Per si algun afeccionat a la fotografia vol fer fotos als bous, em permet donar uns senzills consells. Per a fer fotos sense risc --o amb el mínim risc-- cal ser conscient de la diferència entre la força i rapidesa de l'animal i la teua. Has de saber sempre on està l'animal (o els animals) on estàs tu i on està el lloc on fugiràs si el bou  va cap on estàs tu. Es bo comprovar que la gent que tens al voltant està atenta al bou i no està massa eufòrica. Pensa que en el moment que et poses la càmera davant la cara, eres el més dèbil de tots. Pensa que una imprudència teua pot posar en perill a la gent que tens al teu voltant. Sobre tot, has de tindre un gran respecte al bou. I una última cosa: és més difícil fer una bona foto amb teleobjectiu, però és més segur. Un artista, des de dalt d'un "palco" pot fer millors fotos amb una càmera compacta que qui no és artista des de davant del bou amb una càmera de grans prestacions.  Perdre la vida per fer fotos al bou és una cosa massa absurda.
Permeteu-me que publique unes fotos a la memòria i en honor de la víctima d'anit.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada