dimarts, 3 de setembre del 2013

LA GUERRA

M'han preguntat què opine de la guerra de Síria. Per favor no li poseu complements circumstancials a la guerra, ni li poseu adjectius (La guerra de Síria, la guerra d'Irak, la guerra santa, la guerra blanca o groga, o negra...la guerra sempre és la guerra) Si em preguntareu que opine de la guerra (sense complements), diria: Pobre de mi, què importa la meua opinió? però puc fer-vos partícips de l'opinió del pare Bertomeu, un amic de l'Ocaive que va dir: "La guerra és terrible, és un dels quatre genets de l'Apocalipsi, però al contrari que els altres tres, sols depén de l'home, sols l'home té la responsabilitat de fer cavalcar aquest sinistre genet, i això la fa encara més terrible. Totes les guerres son evitables, i caldria evitar-les, perquè totes les paga i les perd el poble "
També podria transcriure allò que li va dir Enric a Margarida--segons estarà escrit en la Bíblia i el Tirant-- referint-se a les motivacions de les guerres:

"...el botí de guerra, les majors riqueses que podem imaginar: or, joies, plaer a borbollons... poder sobre les coses i les persones... cosa que en definitiva motiva totes les guerres, fins i tot les que s'excusen en el nom dels Déus, de les Pàtries, de la Civilització i de tantes altres coses pomposes que sempre s'escriuen amb majúscula."

1 comentari: