dilluns, 19 de gener del 2015

PLUJA I CULTURA





19 de gener.

      La notícia del dia és la pluja. Darrerament, que ploga, tot i que siga amb moderació com hui, és notícia, perquè el registre de pluja en els catorze o quinze mesos passats és mínima i alarmant. Si a Pedreguer hi haguera cultiu de regadiu com hi havia fins la dècada dels setanta i vuitanta --hui es rega a goteig i la meitat del terme està erm-- els llauradors estarien tan nerviosos que el col·lectiu seria com un polvorí. Les guerres de l'aigua, al País Valencià --la Marina Alta n'és un bon exemple-- han arribat a ser ben agressives. A principi dels vuitanta la mobilització a Pego, oposant-se a perforacions dins del seu terme per a portar aigua a Dénia, va ser ben virulenta.
      Hui, per interessos macroeconòmics, els poders fàctics han fet que l'agricultura, especialment la minifundista com és la majoria de la comarca, ha esdevingut tan poc rendible que pràcticament s'ha convertit en pur hobby o ha desaparegut, i la gent, especialment els més joves, no se n'adonen de la importància de la pluja. Hui, aprofitant que plou seria un bon dia perquè els mestres, a escola, explicaren els beneficis de la pluja, no sols per l'agricultura sinó també per la natura en general i, concretament, pel seu efecte de neteja de l'atmòsfera.
      Des del punt de vista cultural, la setmana que comença serà interessant en quant a presentació de llibres: demà dimarts presentació del llibre d'Elvira Cambrils Tot el que tinc per a ballar amb tu publicat per Edicions del Bullent. L'acte serà una tertúlia entre l'autora, Pilar García, Joseba Rodríguez, Neus Garrigós i Joana Mateu. Quin cartell!
      Per si fóra poc, divendres 23, una altra autora de la comarca, Pepa Guardiola, presentarà el seu recull de contes populars Contes de riuraus publicats per Edicions 96. Supose que Pepa ens parlarà de la societat rural de la Marina Alta en els anys 50 i, a més, ens contarà algun dels seus contes, cosa que serà una verdadera delícia. Molt fort hauria de ploure perquè jo em perdera alguna d'aquestes presentacions.
      I si una escriptora de Pego, Elvira Cambrils, i una de Xàbia, Pepa Guardiola estaran aquesta setmana a Pedreguer, el pintor de Pedreguer Ramon Pérez Carrió exposarà a l'Aplec d'entitats culturals de l'espai comunicacional Ramón Llull La baralla de les maravelles, des del 23 fins al 25, al Santuari de Cura, Mallorca
      Feliç setmana a tothom!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada