dijous, 12 de maig del 2016

Els valencians, des de quan són valencians?


Vicent Baidal ( València ,1979) després de llargues investigacions ens ofereix aquest llibre que hi haurien de llegir tots els valencians.
Algunes idees que he tret:

1.- El trencament musulmà-visigòtic, i després el cristià-musulmà, és tan traumàtic que les restes de cada una de les civilitzacions anterior al respectiu trencament són nul·les o purament anecdòtiques. Aquest fet el ratifiquen els investigadors antropològics. Ni Espanya ni el Regne de València són d'origen romà ni visigòtic, ni musulmà.

2.- La fundació del Regne de València és una estratègia de Jaume I per a neutralitzar el poder i pressió dels senyors feudals aragonesos i les seues pretensions expansionistes. Els catalans havien conquistat i poblat Mallorca, sense la participació dels aragonesos, i aquests volien ser compensats conquistant València, cosa a la qual s'oposava Jaume I.

3.- Jaume I legisla (primer els Costums i després els Furs) i declara que el seu ús és obligat i prohibeix que els jutges usen unes altres lleis (en contra del que pretenen els senyors feudals aragonesos) "en la ciutat o en alcun loch del terme altre del Regne de València" Aquest fet marca el naixement del Regne de València.

4.- Cau el mite de l'imperialisme català referent a València. Queda demostrat històricament que, després dels Furs de València, els senyors feudals aragonesos continuen pressionant per tal que València estiga legislada pels furs aragonesos, i són els pobladors catalans (població majoritària) els que volen i defensen que el Regne de València tinga els seus Furs independents dels d'Aragó.


Estic d'acord en què aquest plantejament no és nou, però les investigacions i aportacions documentals de Vicent Baidal, ho deixen meridianament clar.
El que he exposat són unes poques anotacions de les moltes que he fet i que, en cas d'exposar-les totes, farien massa llarg un article per a aquest blog. Llegiu el llibre i no us perdeu la resta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada