dissabte, 24 de novembre del 2012

PREMIS D'HONOR VILA DE PEDREGUER (IV)



Què és SOSTRE? El gran desconegut dels XXI Premi d'Honor Vila de Pedreguer es van presentar divendres al nostre poble a les 14:00 a l'IES i a les 20:00 a la Casa de Cultura. Tot i que a Pedreguer la participació ciutadana--element essencial en la seua metodologia de treball-- no és res nou ni sorprenent, van impactar positivament. SOSTRE és una agrupació (jove) d'arquitectes( joves) que fa autocrítica corporativa i que proposa alternatives que il·lusionen la ciutadania.
La crisi econòmica, i la bambolla immobiliària com a un dels seus principals components, han aprofitat per a conscienciar que l'arquitectura i l'urbanisme --com tantes altres coses!
-- no han estat al servei de les persones en general, de la ciutadania, sinó al servei d'interessos particulars minoritaris; una conseqüència, entre altres, és "moltes cases sense gent i molta gent sense casa" segons les seues pròpies paraules. La valentia que demostren --cal tindre valor per a fer autocrítica corporativa-- l'entusiasme amb la que porten a terme els seus plantejaments i la manera pedagògica d'explicar les seues idees, generen l'esperança d'un futur menys negre del que temíem. ¿Això justifica l'arriscada decisió del jurat dels premis de concedir el guardó a una agrupació amb una història curta, i sense grans obres en el seu currículum? Si hom permet respondre diré que sí. Hem apostat --sóc membre del jurat-- per unes idees i uns plantejaments --expressats, per exemple, en Velluters-- que presenten una proposta d'una arquitectura més social, més democràtica i més humana, com a instrument per a construir un futur millor.
Entreu a la seua web: http://www.sostre.org/
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada